joi, 5 noiembrie 2020

       





  8 obiceiuri regasite in depresie/ depresie mascata:


1. Schimbari in apetit.

De la lipsa apetitului pana la consumul excesiv de calorii, ambele comportamente pot aparea in viata de zi cu zi a persoanei depresive.

2. Schimbari in calitatea somnului

Aceste persoane care sunt in depresie pot experimenta modificari ale calitatii somnului, pot adormi foarte greu, se pot trezi in mijlocul noptii fara a mai reusi sa adoarma sau pot folosi somnul ca pe  un refugiu (fuga de realitate)  si astfel aleg sa doarma foarte mult in timpul zilei.

3.Folosirea deasa a scuzelor 

Oamenii care incearca sa-si mascheze depresia aleg deseori sa se foloseasca de diferite scuze pentru lipsa de la anumite situatii sociale (iesiri cu prietenii, participarea la evenimente s.a). Asta se explica prin faptul ca orice iesire necesita o pregatire anterioara, pe care persoana depresiva nu este dispusa sa o faca, deoarece este lipsita de energia solicitata.

4. Excesul de alcool sau folosirea drogurilor

Pentru persoana depresiva realitatea devine foarte greu de suportat, asa ca este in cautarea solutiilor care sa ofere "fuga de realitate" si sa inlature sentimente precum descurajare, singuratate, tristete, neputinta.

5. Schimbari in limbaj

Limbajul persoanei depresive poate suferi modificari cantitative si calitative. Poate sa nu doreasca sa vorbeasca, desi inainte initia conversatii, sau sa foloseasca adesea conotatii negative in exprimare.

6. Fericire fortata

Depresia mascata este denumita si 'depresia zambetului'. Adesesa persoanele suferinde isi ascund simptomele afisand o fata mereu zambitoare, pentru a nu le da nimic de banuit celorlalti.

7. Iritabilitate si furie crescuta

Gradul de toleranta la frustrare in cazul acestor persoane, este scazut, asa incat, isi pot pierde cumpatul si izbucni in crize de furie mult mai repede decat ceilalti.

8. Lipsa de interes in activitati 

Activitatile care alta data erau facute cu interes, sunt acum neinteresante pentru persoana cu depresie in mare parte din cauza imposibilitatii de a mentine capacitatea de concentrare  dar si a resurselor limitate de energie, care nu permit intreprinderea altor activitati, decat bazale. 


  Comportamentele mentionate mai sus nu inlocuiesc un consult de specialitate in diagnosticarea depresiei, ci sunt doar orientative. Pentru un diagnostic in acest sens puteti apela la un psiholog clinician sau sa va adresati unui medic psihiatru.

  De cele mai multe ori persoanelor care sufera de depresie le este greu sa recunoasca aceste simptome, sau le recunosc partial, dar refuza sa le accepte
(depresie mascata). De aceea este indicat ca daca observati modificari semnificative negative in viata unui apropiat sa discutati cu el pe aceasta tema si sa il convingeti sa apeleze la un specialist.






Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu