sâmbătă, 7 martie 2015

P.S.: de ce fug unii de realitate ..



   Omul are nevoie de un vis pentru a suporta realitatea, spunea Freud

   Un consumator mdma, spunea si el: Aici este o lume perfecta, frumoasa, de ce ar trebui sa ma intorc inapoi?
   O fi realitatea atat de crunta ? Omul fuge tot mai des de ea, si nu doar cu constiinta, ci cu intreg sufletul...
   Plecand  chiar de la pacatul originar al Evei, ni se spune ca omului i-a fost dat sa cunoasca suferinta si raul. E o paradigma interesanta a religiei, avand in vedere ca durerea a fost si este inevitabila..cel putin in sens fizic..Dar probabil, daca Eva nu ar fi muscat din mar, "durerile facerii", i s-ar fi parut normale si nu chinuitoare. Oricum ar fi, o data cu aceasta intriga, religia a introdus notiunea de pacat si a reusit performanta, ca prin abstract si nepalpabil, sa tina sub control generatii si generatii..Din punctul meu de vedere, religia este unul dintre aceste vise, de care  are omul nevoie pentru a suporta realitatea..Milioane de oameni au crezut, de cand s-au nascut si pana au murit in ceva ce nu au vazut niciodata. Si-au pus speranta si au venerat acest Ceva; au trait cu el in inimi, le-a fost frica de el si in acelasi timp l-au iubit. A fost visul lor..care i-a ajutat sa mearga inainte.
Nu tratez cu ironie sau neincredere acest vis, ba din contra, daca nu-l ai, e probabil sa te pierzi si sa intri in depresie.
   Tabloul realitatii depresive, cu riscul de a folosi un pleonasm, arata cam asa, in viziunea mea: In centru o bancnota mare si murdara, de care trag cu dintii femei dezbracate, barbati cu arme in mana, copii obezi sau rahitici, calcati in picioare in incercarea de a pune mana pe bancnota....cladiri inalte, dezolante, miros de carbit si deseuri si intr-un colt, amarata si ignorata, o zambila.
   Cei mai puţin sensibili, majoritatea*, accepta si participa activ la crearea unui astfel de tablou, iar cei mai sensibili, extremele*, fug de ea.
   Omul, totuşi, ar trebui sa lase capul in jos, sa mearga undeva in pustietate, la poalele unui munte, sa-si arunce masina, hainele, ceasul, sa se scalde intr-un izvor... apoi sa ingenuncheze si sa contempleze asupra a ceea, ce e cu adevat sursa lui de viata (...)

* dupa modelul curbei lui Gauss

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu