vineri, 13 martie 2015

Violenta domestica


   Copii sunt foarte receptivi la ceea ce se intampla in interiorul familiei lor, asa ca este cazul sa acordam o atentie deosebita circumstantelor in care traiesc, la ceea ce vad si ceea ce aud. Orice incercare ulterioara de a-i face sa uite ca au fost victimele/ victimele colaterale ale unor abuzuri, este de cele mai multe ori inutila si tardiva.
   Intr-o relatie, partenerul, si aici ma adresez cu precadere femeilor, mame sau nu, trebuie sa identifice semnele abuzului, si sa faca cat mai repede pasii necesari pentru incetarea expuneii la violenta domestica.
   Violenta domestica este orice forma de abuz (fizic, psihic, sexual) pe care unul dintre parteneri il manifesta asupra celuilalt.
   Abuzul fizic se manifesta prin lovituri cu palmele, picioarele sau obiecte contondente sau nu, ce provoaca durere.
   Abuzul emotional se manifesta prin umilire, injosire, critica, amenintari, controlul si monitorizarea activitatii partenerului (verificarea telefonului, controlul prin geanta), distrugerea unor bunuri personale (rupt haine), restrictionarea libertatii partenerului (nu ai voie sa mergi in anumite locuri, sa te intalnesti cu anumite persoane), tipete, urlete.
   Abuzul sexual consta in silirea partenerului de a intretine relatii sexuale.
   Orice femeie care a trecut/ trece prin unul sau mai multe episoade abuzive, este o victima si trebuie sa ceara ajutor. ( se poate adresa Organizatiei de asistenta pentru femei http://www.womensaid.ie/ro/ourservices4.html )
   Trecerea cu vederea, ignorarea sau speranta ca intr-o zi astfel de comportamente vor inceta, inrautatesc situatia. Trebuie sa intelegi ca partenerul tau este un agresor care se confrunta cu o problema psihica, iar ramanand langa el, accentuezi problema sa si pe a ta. Cu cat mai multe sanse ii vei da, cu atat mai putin respect va avea pentru tine. Incercarea de a-l intelege si a-l ajuta se va solda cu esec, in primul rand pentru ca esti implicata emotional in relatie.. de aici si succesul lui in a te manipula. (te minte ca se va schimba, ca nu va mai face asta).
   Paraseste-l de urgenta, nu-ti pune piedici singura in calea fericirii.
   Un copil care e martor sau victima a violentei, nu va fi capabil sa se dezvolte normal. Traumele emotionale isi vor pune amprenta asupra viitorului sau. Momentele terorii vor fi retraite si-l vor bantui ani de-a randul. Exista riscul sa devina un agresor sau o victima resemnata, dupa modelul preluat din familie. 

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu